KerkAccept #8: Het nieuwe betalen is zo nieuw al niet meer


Het is je wellicht niet ontgaan, we hebben kerkAccept de afgelopen maanden op meerdere manieren onder de aandacht gebracht. Zo hebben we drie online workshops georganiseerd en zo honderden gebruikers op weg geholpen. Deze inspanningen hebben duidelijk vruchten afgeworpen, steeds meer gemeenten maken enthousiast gebruik van het betaalplatform. We kunnen stellen dat de nieuwigheid er nu echt af is, maar misschien nog wel belangrijker: de eerste (financiële) resultaten overtreffen onze verwachtingen en smaken naar meer.

Wie kan er beter vertellen over het succes van kerkAccept, dan de mensen die er in de praktijk mee werken? Deze vraag vormde de basis voor kerkAccept in de praktijk: een serie interviews met gebruikers, waarin de ervaringen uitgebreid worden besproken. De eerste twee interviews zijn inmiddels gepubliceerd. Hieruit kwam naar voren dat alleen de eenmalige koppeling met de betaalprovider (Mollie) soms wat moeizaam verloopt, waarop we de instructie hebben aangescherpt. Verder is het vooral een aaneenschakeling van voordelen. In het voorbeeld van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS) valt met name de enorme kostenbesparing op, zo’n vijfendertighonderd euro per collecte. Als je je bedenkt dat er bij ADS wel tien keer per jaar een collecte wordt gehouden, dan kun je niet anders dan concluderen dan dat er sprake is van pure winst. Terwijl er juist minder inspanning voor nodig is. Kortom: precies het scenario dat ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van kerkAccept. Dit is wat we hoopten dat onze gebruikers zouden bereiken.

Goed begin is het halve werk
Zoals gezegd hebben we diverse gebruikers op weg geholpen. Dit is ook altijd het advies wanneer men aan de slag wil gaan met kerkAccept en niet weet waar te beginnen; neem gerust contact op, we helpen graag. Veel onderdelen moeten eenmalig een keer goed worden ingesteld, zodat je er verder geen omkijken meer naar hebt. Denk hierbij aan de koppeling met de betaalprovider, maar ook aan de verschillende sjablonen die gebruikt kunnen worden om de leden aan te schrijven. Wanneer dit allemaal een keer goed is ingesteld is het vooral een kwestie van selecties maken en de juiste opties selecteren.

Paascollecte en meer
Het mooie aan kerkAccept is de brede inzetbaarheid. Dat het als oplossing voor de Actie Kerkbalans (VVB) wordt gebruikt horen we vaak, en dat is nog maar één mogelijkheid. Wat te denken van al die andere opties, zoals de solidariteitskas, het kerkbladabonnement en de eindejaarscollecte. Nu we toch bezig zijn: binnenkort is het weer tijd voor de paascollecte – het ideale moment om kerkAccept in te zetten. Bovendien is het een mooi moment voor de leden om kennis te maken met deze nieuwe manier van betalen (die eigenlijk al niet zo nieuw meer is). De acceptgiro kan nog maar twee maanden gebruikt worden en komt per 1 juni definitief te vervallen. Dus waarom nu niet alvast gebruikmaken van het betere alternatief als dit straks toch moet?

Los van bovenstaande mogelijkheden kan kerkAccept ook nog voor tal van (spontane) acties worden gebruikt. Zo heeft de Algemene Doopsgezinde Sociëteit kerkAccept gebruikt voor een actie met betrekking tot noodhulp aan Turkije en Syrië. Het gaat dus veel verder dan uitsluitend de gebruikelijke doelen en de mogelijkheden zijn eindeloos.