KerkAccept #4: De geschiedenis is analoog, de toekomst digitaal – ook in de kerk

Digitalisering is aan de orde van de dag en verspreidt zich als een olievlek over alle sectoren. Kerken worden daarbij niet overgeslagen.

Eind jaren negentig interviewde een cameraploeg willekeurige mensen. De voorbijgangers kregen allemaal dezelfde vraag: verwacht u dat de mobiele telefoon een succes zal worden? De antwoorden waren, met de kennis van nu, zowel verrassend als hilarisch. In veel gevallen had men totaal geen vertrouwen in de toekomst van de gsm: deze zou het nooit gaan winnen van de oude vertrouwde vaste lijn. De mobiele telefoon diende volgens velen gezien te worden als trend. Eentje die, zoals alle trends, op het punt stond weer over te waaien en plaats te maken voor de volgende rage.

Gouden standaard

Ruim twintig jaar later kunnen we wel stellen dat de mensen uit het filmpje het bij het verkeerde eind hadden. Niets heeft ons (technologische) leven de afgelopen decennia zo veranderd als het mobieltje, tegenwoordig ook bekend als smartphone. Dit voorbeeld maakt bovendien meteen duidelijk hoe lastig het is om nieuwe uitvindingen op waarde te schatten. Want in feite geldt dit natuurlijk niet alleen voor de mobiele telefoon; het verdwijnen van de acceptgiro is net zo goed een kwestie van verandering. Wat ooit de gouden standaard was op het gebied van overboeken, is dat straks niet meer.

Toekomstbestendig

KerkAccept speelt daarom in op de toenemende behoefte aan digitale (betaal)oplossingen. De jaarlijkse toezegging voldoen voor uw kerk? Dat kan binnenkort door een QR-code te scannen met een (daar is ie weer) smartphone. De kerkbetalingen worden met kerkAccept automatisch aan het juiste lid gekoppeld in de ledenadministratie. Het hele facturatieproces wordt hiermee een stuk simpeler, voor zowel de betaler als de ontvanger. KerkAccept biedt zodoende niet alleen een alternatief voor de acceptgiro, het is ook dé betaaloplossing voor kerken die graag toekomstbestendig willen zijn. Één ding is zeker: de digitalisering stopt (voorlopig) niet en de behoefte aan dit soort initiatieven zal alleen maar toenemen. Al zijn er ongetwijfeld mensen die voorspellen dat de fysieke overschrijfkaart over twintig jaar zijn herintrede doet.