KerkAccept #3: Ik zie ik zie wat jij niet mag zien: het belang van (online) privacy

Hoewel we massaal onze levensperikelen delen op social media, rijst op de achtergrond steeds vaker de vraag of het internet wel een geschikte etalage is.

Privacy-vraagstukken zijn van alle tijden. Dat er nu meer aandacht voor is dan vroeger heeft meerdere redenen. Om te beginnen is het een stuk eenvoudiger geworden om informatie te delen. Moest je vroeger geduldig je vakantiefoto’s laten ontwikkelen bij een fotoshop, tegenwoordig zijn ze direct te bekijken. Een minuut later kunnen de foto’s al zichtbaar zijn voor de hele wereld, en kan het grote liken en delen beginnen. De foto’s krijgen een eigen leven. Binnen een mum van tijd staan ze op de schermen en in de geheugens van laptops en smartphones. Welke ogen er allemaal naar gekeken hebben, is na verloop van tijd niet altijd even duidelijk meer.

privacy en AVG bij kerken

Waar we enerzijds de intrinsieke behoefte voelen alles te delen, is er anderzijds de angst dat al dat delen op een dag tegen ons zal werken. Want sommige zaken houden we nou eenmaal liever voor onszelf. De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), ontworpen om de burger houvast te geven in het oerwoud van regelgeving, heeft het onderwerp privacy nieuw leven ingeblazen. Ook wij toetsen onze producten en diensten aan de hand van deze wet. Zodat de gebruiker er zeker van kan zijn dat er vertrouwelijk met zijn of haar persoonsgegevens om wordt gegaan. Dit geldt zowel voor kerkAccept als voor de andere oplossingen die Hagru aanbiedt, zoals Scipio Online voor de kerkelijke ledenadministratie en de Scipio kerkapp.

Met kerkAccept wordt een volledig gedigitaliseerde oplossing voor kerken geboden. Dankzij deze nieuwe module kunnen we ons opmaken voor een verbeterde betaalervaring. Overboekingen worden direct en automatisch verwerkt in de ledenadministratie. Dankzij deze rechtstreekse koppeling is handwerk straks grotendeels overbodig, wat zodoende de kans op fouten verkleind. KerkAccept is daarmee een prima alternatief voor de klassieke methode: een bureau vol rondslingerende documenten en mappen die uitpuilen van het papierwerk. Over privacy gesproken…