KerkAccept #2: De papieren telefooncel zwaait af

Pure nostalgie, maar gek genoeg niet eens zo lang geleden: tot 2008 schreef een wet voor dat er één telefooncel beschikbaar moest zijn per vijfduizend inwoners.

Wie anno 2022 gebruik wil maken van een telefooncel moet vooral goed zoeken (er schijnen er nog een paar te zijn, onder meer op Schiphol). De meeste glazen hokjes hebben de tand des tijds niet overleefd. Ze zijn gesloopt, of doen tegenwoordig dienst als museumstuk. Of minibieb. Hoewel er in Nederland nauwelijks verzet is geweest tegen de uittocht van de telefooncel, was dat in Engeland wel anders. Toen daar duidelijk werd dat de typische rode huisjes zouden verdwijnen, kwam uit alle hoeken van het land protest. Men vreesde het vernieuwde straatbeeld.

Feit is dat de telefooncel, al ver voor het definitieve afscheid, niet of nauwelijks meer gebruikt werd. De reden is bekend: iedereen is tegenwoordig in het bezit van een mobiele ‘telefooncel’. Wat dat betreft geldt het telefooncel-scenario min of meer ook voor de acceptgiro; omdat er een beter alternatief op de markt is, loopt de populariteit terug. Aanvankelijk gestaag, tot het punt waarop er nog zo weinig gebruik van wordt gemaakt, dat afschaffing onontkoombaar is. Op dit punt is de acceptgiro aanbeland.

Innovatie stopt nooit, want het kan altijd beter. Er komt op termijn weer iets nieuws dat de huidige standaard overschrijft. Het is nu nog lastig voor te stellen, maar ook het scannen van QR-codes zal op een zeker moment achterhaald zijn. Voorlopig mogen we echter in onze handen klappen met de huidige oplossingen. Zo springt KerkAccept in het gat van de acceptgiro, en draagt daarmee bij aan een snellere en eenvoudige afhandeling van betaalverzoeken voor kerken. Het is een flinke verbeteringsslag ten aanzien van de huidige werkwijze, die de nodige rompslomp met zich meebrengt.

KerkAccept speelt in op de veranderende markt, waarin de nadruk ligt op snelheid en gebruiksgemak. Voor alles een app, dus ook voor kerkbetalingen. Het is nodig, want de papieren telefooncel is vanaf 1 juni 2023 verleden tijd.