KerkAccept #1: Hoe het nieuwe betalen steeds meer de standaard wordt

Volgend jaar zomer is de acceptgiro geschiedenis. Een gemis? Niet voor wie bekend is met de moderne alternatieven.

Aan alles komt een eind. Toen de eerste acceptgiro in 1977 het levenslicht zag, was er sprake van een revolutie in betalingsland. Er kwam weliswaar nog een pen aan te pas, eenmaal ingevuld kon de informatie worden uitgelezen door een computer. Uniek voor die tijd. Dankzij het verdwijnen van de vele administratieve handelingen, konden er plotseling op veel grotere schaal betalingen worden verwerkt. Een nieuw tijdperk brak aan.

Ruim veertig jaar later is de kracht van papieren betaalverzoeken volledig uitgewerkt. De digitalisering heeft zijn werk gedaan; betalen gebeurt anno 2022 met name online. Een acceptgiro wordt nu vooral nog gebruikt om betaalgegevens over te nemen, zoals het rekeningnummer, of kenmerk. Zodat de betaling alsnog digitaal kan worden afgerond.

Het kan sneller. We staan wederom aan de vooravond van een nieuw (betalings)tijdperk. Was het ooit noodzakelijk om naar de dichtstbijzijnde bank te lopen en je te melden bij de balie, tegenwoordig volstaat het scannen van een QR-code. Dit gemak heeft zich vertaald in tal van nieuwe betaaloplossingen, voor jong en oud. Denk bijvoorbeeld aan Tikkie, waarmee je na een avondje uit eenvoudig de kosten verrekend (‘stuur maar een Tikkie!’). Het enige dat je ervoor nodig hebt is een smartphone (minder dan tien procent van de Nederlanders heeft op dit moment geen smartphone).

KerkAccept maakt deze vernieuwing ook voor kerken interessant. Het nieuwe betaalproces is een stuk minder arbeidsintensief. Een rechtstreekse koppeling met de ledenadministratie bespaard een hoop handmatig werk, de betaling wordt direct bij het juiste lid verwerkt. In één oogopslag is te zien wat er binnen is gekomen en wat er open staat. KerkAccept biedt een compleet nieuwe betaalervaring, passend bij het digitale tijdperk waarin we leven. Deze stap is dan ook niet meer dan logisch: het nieuwe betalen is vrijwel volledig ingeburgerd.