kerkAccept #10: De Acceptgiro is nu écht geschiedenis

De dag die je wist dat zou komen is inmiddels alweer geweest: donderdag 1 juni 2023. Het einde van de Acceptgiro is daar. Geen groots afscheid, de populariteit was de laatste jaren al sterk afgenomen. Dit vertrek heeft meer weg van een kaars die langzaam is uitgedoofd.

Het karakteristieke papiertje heeft het net geen halve eeuw volgehouden. In 1977 werd de Acceptgiro geïntroduceerd als nieuwe betaalmethode, destijds was het een uniek concept. Betalen werd voor consumenten ineens een stuk eenvoudiger. Decennialang bleef de papieren strook onverminderd populair, tot deze uiteindelijk werd ingehaald door de digitalisering. Het kon beter, sneller, eenvoudiger, en in dat ideaalbeeld was simpelweg geen ruimte meer voor papier. Dat het doek uiteindelijk zou vallen was dus slechts een kwestie van tijd.

Gisteren was het dan zover. De Acceptgiro is definitief van het toneel verdwenen, zo via de coulisse de geschiedenisboeken in. Reden tot paniek? Zeker niet. Zoals hierboven al aangegeven is de Acceptgiro verdwenen omdat er modernere varianten beschikbaar zijn. KerkAccept is daar een mooi voorbeeld van. Inmiddels draait het betaalplatform al enige tijd en hebben we de nodige feedback mogen ontvangen van onze gebruikers. Wat vrijwel in alle gesprekken terugkomt, is dat kerkAccept ontzettend gebruiksvriendelijk is. Zowel voor het betalende lid, als voor de medewerker op het kerkelijk bureau. De veelgehoorde angst dat “een oudere doelgroep” er misschien niet mee overweg zou kunnen, blijkt na diverse evaluaties dan ook ongegrond. Niet dat wij hadden verwacht dat dit een probleem zou worden; anno 2023 sturen opa’s en oma’s ook appjes en volgens ze het nieuws via de smartphone. Dus waarom zouden ze moeite hebben met digitaal betalen?

Twijfelt u nog of kerkAccept van meerwaarde kan zijn voor uw gemeente? Neem dan gerust eens contact op. We beantwoorden met alle plezier uw vragen en geven graag advies. Wist u bijvoorbeeld dat het met kerkAccept ook gewoon mogelijk is om fysieke brieven te versturen? En dat u deze brieven helemaal naar wens kunt personaliseren? Bekijk voor meer details ook deze overzichtspagina.